Blog

Tudnivalók a kutyák vitamin szükséglete kapcsán

2024.01.16 09:08
Tudnivalók a kutyák vitamin szükséglete kapcsán

Tudnivalók a kutyák vitamin szükséglete kapcsán

 

Lelkiismeretes gazdiként valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon mekkora a kutya vitamin szükséglete, és melyek azok, amelyeknek a pótlására időnként figyelni kell. A mai bejegyzésünkben ezeket próbáljuk meg minél alaposabban megválaszolni.

 

Zsírban oldódó vitaminok

 

Bár emlősök lévén a kutyák vitamin szükséglete nem tér el olyan nagymértékben az emberétől, de azért akadnak különbségek. Az egyik ilyen, hogy az ebek szervezete a zsírban oldódó vitaminokat (például a D- és A-vitamin) képes magától előállítani, így a pótlásukra egyáltalán nincsen szükség. 

 

A probléma viszont az, hogy a legtöbb prémium minőségű kutyatáp vitaminokkal van dúsítva, amely addig nem okoz gondot, amíg az adagolás a csomagoláson feltüntetett információk alapján történik. 

 

Nagyon sok gazdi viszont ezt egyáltalán nem veszi figyelembe, hanem lerak egy jó nagy adagot a kutyája elé, aki azt természetesen egyből behabzsolja. A vitamin pedig beépül a májába, ahonnan nem tud kellőképpen rövid idő alatt távozni. 

 

A vízben oldódó vitaminokkal már más a helyzet

 

A vízben oldódó vitaminokat már lehet, és kell is alkalmanként pótolni. Ha netalántán attól tartanál, hogy véletlenül túladagolod őket, nem kell, mert a felesleges mennyiség egyszerűen távozik a vizelettel, pontosan úgy, mint nálunk, embereknél. 

 

Ebbe a kategóriába sorolható például az immunrendszer erősítését szolgáló C-vitamin, amelyet a kutyák esetében célszerű inkább csak kúraszerűen pótolni. Abban az esetben ugyanis, hogy ha folyamatosan fenntartod a megemelt mennyiséget belőle, megnő az eb által termelt húgykő mennyisége, amit jó esetben kipisil, rosszabb esetben viszont műtéti úton kell eltávolítani. 

 

De nem feledkezhetünk meg a B-vitaminról sem, amely gyakorlatilag egy katalizátorként működik a szervezet folyamataiban. A hiánya szembántalmakhoz, here megbetegedéshez, és bőr-, illetve szaruhártya-elváltozáshoz vezethet.

 

Általános vitaminpótlás 

 

A rendszerint többféle vitamint tartalmazó multivitaminok széles körben fejtik ki hatásukat: javítják a bőr és a szőrzet állapotát, elősegítik az idegrendszer működését, nem mellesleg pedig egy löketet is adnak az immunrendszernek. Így nagyszerű választásnak bizonyulnak évszakváltáskor, betegségből történő lábadozás vagy kondíció javítása esetén.

 

A webáruházunk kínálatában többféle ilyen készítményt is találhatsz. A Panzi multivitamin tablettát kifejezetten ajánljuk, mivel optimális arányban tartalmazza a kutyák számára létfontosságú vitaminokat.

 

Erős és dús bunda

 

Ha szeretnéd elkerülni a kutyád indokolatlan szőrvesztését, illetve csökkenteni a korpa és a bőrszárazság kialakulásának esélyét, akkor szükséged lesz egy szőrregeneráló tablettára, amely B2-, B3- és B6-vitamint, valamint biotint tartalmaz. 

 

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, válaszd a Panzi Algás-Biotinos tablettát, amely a 60%-os tengeri algapor tartalma révén hatékonyan támogatja a szőrzet anyagcseréjét, hogy az eb bundája fényes, a pigmentációja pedig élénk legyen!

 

Vitamin a csontok karbantartásáért

 

Az ideális csonterősítő nem csak kalciumot, s egyéb alkotóelemeket tartalmaz, de a kalcium és a foszfor aránya is megfelelő benne. Tökéletes példaként említhető a Panzi csonterősítő tablettája, amely kiválóan alkalmas a vemhes és szoptató szukák, valamint fejlődésben lévő kutyák megnövekedett ásványi anyag szükségleteinek kielégítésére. 

 

Kérdésed van a kutyák vitamin szükségletével kapcsolatban?


Bár igyekeztünk a bejegyzésben minden fontosabb dolgot összeszedni, de ha mégis kérdésed merülne fel, akkor keress minket bátran a feltüntetett elérhetőségek egyikén!

simplepay_hu_v2