Blog

A legegyszerűbben tartható díszhalak fajtái

2024.02.14 09:23
A legegyszerűbben tartható díszhalak fajtái

A legegyszerűbben tartható díszhalak fajtái

 

A mai bejegyzésünkből megtudhatod, hogy a díszhalak fajtái közül melyek illenek a legjobban akváriumodba. Úgy tapasztaltuk ugyanis, hogy ennek az eldöntése eléggé nehézkes tud lenni, különösen a kezdők számára.

 

Vágjunk is bele!

 

Hiába akadnak százával a különböző fajták az állatkereskedésekben, a táppal, növényekkel, vízminőséggel és vízhőmérséklettel kapcsolatos igények mindannyiuknál különbözőek. Ráadásul nem mindegyikük jön jól ki egymással.

 

Guppi

 

Mivel a Karib-térségből származó guppi igénytelen halnak számít, és kiválóan megérti magát más halfajtákkal, különösen a páncélosharcsákkal, ezért tökéletesen megfelel az akváriumok világában kezdők számára is.

 

Tudni kell róla, hogy az eredeti élőhelyén rajokban él, így az akváriumba is kisebb csapatba érdemes költöztetni. De egyébként nagyon gyorsan szaporodik, így biztonság kedvéért célszerű csak az egyik nemből vásárolnod guppikat.

 

Ami pedig a táplását illeti, mind a száraz-, mind pedig az élő eledelt szívesen fogyasztja. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, válaszd a Panzi lemezes díszhaltápot! Mellé pedig heti 1-3 alkalommal adj fagyasztott vagy élő növényeket és állatokat!

 

Neonhal

 

Ez az Amazonas-medence régiójából származó, világító piros és kék csíkokkal rendelkező díszhal igazi színpompás látványosságnak számít az akváriumban, ezért is esik rá általában a legtöbb díszhaltartó választása.

 

Leginkább enyhe megvilágítású akváriumban bontakozik ki, és a természetéből adódóan az enyhén savas vizet szereti, de ha úgy adódik, akkor a magasabb pH-értéket és keménységi fokot is elviseli.

 

Sajnos azonban nem mindegyik fajtával tud megfelelően szocializálódni. Érdemes mellé Dél-Amerikából származó kisebb, békés természetű édesvízi halakat választani. A pillangó törpesügérrel például olyannyira jól kijön, hogy egyfajta szimbiózisban élnek együtt. 

 

Mivel csakis rajokban érzi jól magát, így célszerű legalább 10 neonhalat együtt tartanod. De igazából minél többet helyezel el belőle az akváriumban, annál jobb. 

 

Platti

 

A Közép-Amerikából származó platti egy társasági díszhal, amely legszívesebben a vízfelszínhez közel tartózkodik a fajtársaival. Ennek ellenére célszerű finom tollú- vagy úszónövényekből készült búvóhelyet is biztosítani számára.

 

A legideálisabb, ha egy hímekkel és nőstényekkel teli, kevert csapatot helyezel el az akváriumban. Azt viszont mindenképpen tartsd szem előtt, hogy ez a díszhal is rendkívül gyorsan szaporodik!

 

Ami a táplálását illeti, mindenevő halfajta, enyhe vegetáriánus hajlammal, ezért az etetése nem fog fejtörést okozni számodra. A napi táplálásához javasoljuk a díszhal szárazeleség kínálatunkban is kapható tubifexet és a szúnyoglárvákat.

 

A szocializációját illetően pedig annyit említenénk meg, hogy a platti kifejezetten jól kijön a guppival, a közönséges vértes- és a páncélosharcsákkal, a csigákkal és az egyéb, békés természetű édesvízi halakkal.

 

A fekete molli

 

A fekete molli szintén rendkívül kedvelt díszhalfajta, még annak ellenére is, hogy érzékenyen tudnak reagálni a víz hőmérsékletének és keménységének ingadozására. A gondozásuk viszont rendkívül egyszerű: előnyben részesítik a növényi étrendet, főleg az algákat, de ugyanúgy szeretik a száraz eledelt és a szúnyoglárvákat is. 

 

Egy kifejezetten békés halnak számít, jól kijön a guppival, a plattival, a páncélosharcsával, a vitorláshallal, a pontylazaccal, illetve a törpe gurámival.

 

Kérdésed van a díszhalak fajtáival kapcsolatban?


Ha bármilyen kérdésed merülne fel a fentebb leírtakkal kapcsolatban, akkor keress minket bizalommal az elérhetőségeink egyikén! Igyekszünk a lehető legjobb tudásunk szerint, a leghamarabb válaszolni.

simplepay_hu_v2