Blog

Hasznos tippek a hullámos papagáj tartásához

2024.04.02 09:15
Hasznos tippek a hullámos papagáj tartásához

Hasznos tippek a hullámos papagáj tartásához

 

A hullámos papagáj egy igazán intelligens, vidám és játékos madár, amelyet egy kis türelemmel elég hamar kézhez lehet szoktatni. A gondozásával kapcsolatban azonban nem árt néhány dologgal tisztában lenni, hogy még hosszú évekig boldogítani tudjon téged.

 

A hullámos papagáj egy igazi kis társas lény 

 

Olyannyira nem szeret egyedül lenni, hogy már több óra egyedüllét után is elveszítheti az életörömét, és csak csendesen gubbaszt az ülőrúdján önmagát sajnálva. 

 

Így két opció lehetséges: vagy veszel mellé egy másik madarat, vagy a nap nagy részében otthon leszel mellette, és ellátod a “madárpótlék” szerepét. Az utóbbi esetében tollas barátod nagyon gyorsan szelíddé, ragaszkodóvá válik majd. 

 

Felül a válladra, gyengéden harapdálja fülcimpádat, vagy ha elkezdtek beszélgetni, akkor ő csicseregve “hozzászól” majd a társalgáshoz, sőt, túl is akar majd harsogni.

 

Tanácsok a kalitkával kapcsolatban

 

Abban az esetben, ha egy pár hullámos papagájt tervezel tartani, akkor minimum 150 x 60 centiméter alapterületű, és legalább 1 méter magas kalitka szükséges. A további párok esetében ezt a méretet tovább kell növelni legalább 30-50%-kal, hogy legyen elég helyük a repkedéshez.

 

Emellett nem árt még odafigyelni arra is, hogy a kalitkát rendszeresen átrendezd, mivel a papagájoknak mindig újabb és újabb ingerekre van szükségük ahhoz, hogy ne unják el magukat. 

 

Elhelyezhetsz benne például különböző vastagságú ágakat, amelyeken ücsöröghetnek, mászkálhatnak, vagy ha úgy hozza kedvük, akkor akár csipegethetik is őket. Fontos azonban, hogy ezek ne permetezett gyümölcsfákról, akácról vagy fűzfáról származzanak, nehogy valamilyen betegség érje a madarakat. 

 

Továbbá jöhetnek még a webáruházunk kínálatában is kapható madárjátékok, különösen a csengettyűk és bármi, ami rikítóan színes. A vásárlóink visszajelzése alapján a Trixie díszes fahintát egyszerűen imádják a papagájok. 

 

Tanácsok az étrendet illetően

 

Ennek az okos, színpompás légi akrobatának nem nagyon vannak különlegesebb igényei az étrendjét illetően. Szükség van egy olyan kiváló minőségű főeleségre, amely főleg kölest, fénymagot és zabot tartalmaz. 

 

A lágyeleség igényüket pedig kizárólag a frissen készített, reszelt főtt tojás, apróra vágott sárgarépa, alma és zöldeleség keverékéből elégítsd ki, lehetőleg naponta! Ami az utóbbit illeti, mi a tyúkhúr, a saláta, a sárgarépalevél, a gyermekláncfű és a pásztortáska termésének kombinációjára esküszünk. 

 

Nagyszerű példaként említhető főeleségként a Versele-Laga Prestige Budgies vagy a Prestige Premium Budgies. Az utóbbi annyiban különbözik, hogy a benne lévő extrudált VAM-szemcsék egy speciális anyagot, Florastimul-t tartalmaznak, ami elősegíti az optimális bélműködést és a kiváló kondíció fenntartását.

 

Egyéb dolgok, amelyekre nem árt figyelni

 

Ami a fentebb említett dolgokon kívül még nagyon fontos, hogy minden nap adj a madaraknak friss vizet, lehetőség szerint fém- vagy műanyag tálkában. Ezeket ugyanis sokkal könnyebb tisztítani, így jóval higiénikusabb választásnak bizonyulnak. 

 

Továbbá mindig legyen a madarak előtt szépia, amely a tintahal mészváza, mivel ebből jutnak elegendő ásványi anyaghoz, főleg kalciumhoz!

 

Fontos a folyamatos odafigyelés

 

Csak úgy veheted észre idejében az esetlegesen felmerülő rendellenességeket, ha minden nap figyelmesen tanulmányozod a madaraid viselkedését. Így, ha baj van, akkor időben orvoshoz tudod vinni őket.

 

Ennyi lett volna a mai útmutatónk. Bízunk abban, hogy hasznosnak bizonyul majd számodra. Ha pedig valamilyen kérdésed merülne fel ezzel kapcsolatban, akkor tedd fel őket nyugodtan a webáruházunkban megadott elérhetőségek egyikén! 

simplepay_hu_v2