Blog

A kutya száraztápok esetén a csomagolás igen beszédes

2024.05.16 09:28
A kutya száraztápok esetén a csomagolás igen beszédes

A kutya száraztápok esetén a csomagolás igen beszédes

 

Mivel a legtöbb gazdi egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy mit is jelentenek a kutya száraztáp hátoldalán található kifejezések, sőt, akadnak olyanok is, akik nem is szoktak ennek kapcsán informálódni, ezért úgy gondoltuk, hogy a mai bejegyzésünket ennek a témának szenteljük.

 

Vágjunk is bele!

 

Először is azt szeretnénk leszögezni, hogy minden száraztápnak van szárazanyag-tartalma. Ez lényegében a táp vízmentes alkotóanyagainak az összességét jelenti, és az a mennyiség, ami a csomagoláson fel van tüntetve, azt általában egységnyi (1 kg) szárazanyagra vonatkoztatva számolják ki.

 

Emellett ott van még a nyershamu kifejezés, ami nem csupán a szervetlen anyagokat jelenti a tápban, hanem az esetleges „szennyeződéseket” is, amik feldolgozás során maradhattak vissza. Ha most megijedtél, akkor ne tedd, mivel minden feldolgozás során keletkezik szennyeződés, amit egy specifikus eljárással lehet számszerűsíteni!

 

Mivel a szervetlen anyagok közé sorolhatók a kutya számára fontos makro- és mikroelemek is, így az alacsony nyershamu-százalék nem feltétlenül jelenti azt, hogy „tisztább” a táp, hanem inkább az alacsony mikro- és makroelem-tartalmat jelezheti. Az az ideális egyébként, ha ez az érték 10% alatt van.

 

A nyersfehérjék

 

Ne tévesszen meg a “nyers” kifejezés, ez a takarmány kémiailag vett, összes nitrogéntartalmú anyagát jelöli, vagyis a nitrogént, a szabad aminosavakat, a nukleotidokat és az aminokat, amelyeket az ebek sajnos nem képesek hasznosítani. Tehát hiába magas egy kutya száraztápnak a nyersfehérje tartalma, ez még nem feltétlenül jelent könnyű emészthetőséget is. 

 

De visszatérve a fehérjékre, kiemelt jelentőséggel bírnak az építő katabolikus folyamatokban, ezért fontos, hogy a kedvenced megfelelő minőségben és mennyiségben jusson hozzájuk. A minőség legfontosabb jelzője pedig az aminosav-összetétel, amely ha nem megfelelő, akkor a fehérjeszintézis nem képes végbemenni. 

 

Az optimális fehérjeszázalék 30% alatt van

 

Ez a kölyökkutyák esetében egyaránt igaz. Hiába van ugyanis náluk magasabb fehérjeszázalék szükségesként megjelölve, a túl magas fehérjebevitel gyakran gyors növekedést, ami pedig csont- és ízületi megbetegedéseket vonhat maga után.

 

A nyerszsírok

 

Mivel az ebek leginkább zsírsavakból nyerik az energiát, ráadásul nélkülük a szervezetük sem tudná hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat, ennek az összetevőnek is kiemelt figyelmet kell fordítanod a webáruházunk kínálatából történő választás során.

 

A kutyák többségének a zsírigénye 15% körül mozog, de ha nagyobb energiaigényű, akkor ez lehet akár 20-22% is. Arra viszont ügyelj, hogy a túl sok zsír hasmenést okozhat!

 

A nyersrost és a szénhidrátok

 

A nyersrost jelentősége leginkább abban rejlik, hogy segíti a bélperisztaltikát, illetve ballasztanyagként gondoskodik a bélsár megfelelő konzisztenciájáról. A legtöbb csomagoláson általában 2% körüli érték van feltüntetve, ami teljesen optimális. 

 

Ami pedig a szénhidrátokat illeti, egy felnőtt, egészséges kutya számára 30% szénhidráttartalomig mondható ideálisnak egy táp.

 

Az ásványi anyagok sem mellékszereplői a kutya száraztápnak

 

Kiemelendő a kalcium és a foszfor, amelyek esetében fontos megtartani az 1,2:1 - 1,4:1 arányt, ellenkező esetben ugyanis komoly növekedésbeli problémákat okozhatnak a fiatal kedvenceknek. Továbbá ne feledkezz meg az egészséges szőrzetért és bőrért felelős biotinról sem!

 

A kutyák vitaminszükséglete kapcsán tanácsot kérhetsz állatorvosodtól is, különösképpen akkor, ha kutyusodnak valamilyen rendellenessége, betegsége van, amely esetén speciális táplálás szükséges. Ha pedig kérdésed lenne termékeinkkel vagy írásunkkal kapcsolatban, keress minket bizalommal!

simplepay_hu_v2