Blog

Tanácsok a macska jutalomfalat mennyiségének meghatározásához

2024.06.03 09:18
Tanácsok a macska jutalomfalat mennyiségének meghatározásához

Tanácsok a macska jutalomfalat mennyiségének meghatározásához

 

Akár kényeztetés céljából, akár azért adod a macska jutalomfalatot a kedvencednek, hogy honoráld a jó viselkedéséért, a megfelelő mennyiségre azért nem árt odafigyelned, nehogy az egészsége rovására menjen. Ennek a meghatározása szerencsére egyáltalán nem bonyolult dolog.

 

Mutatjuk, hogyan csináld!

 

Általános ökölszabály, hogy a macska napi kalóriabevitelének 10%-át teheti ki maximum a jutalomfalat, de az a legideálisabb, ha az 5%-ot célzod meg. Természetesen ez a szám a kalóriabevitellel együtt értendő, és nem afelett. 

 

A szakértők egy átlagos házi macskának testsúlykilogrammonként 40 kalóriát, míg egy kinti bársonytalpúnak 70 kalóriát ajánlanak naponta ahhoz, hogy megtartsa a súlyát. 

 

Ez azt jelenti tehát, hogy ha a kedvenced 5 kilogramm, akkor nagyjából napi 200 kalóriára van szüksége, amelynek a 10%-a 20 kalória, 5%-a pedig 10 kalória.

 

De meg is nézheted a választott eledel csomagolásának hátoldalát, amelyen a gyártó mindig feltünteti, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség és az hány kalóriát tartalmaz. Ebből az értékből pedig százalékszámítással gyerekjáték lesz kimatekozni, hogy mennyi az 5% és mennyi a 10%. 

 

Számolgathatsz, de ne mániákusan!

 

Bár nem árt betartani az irányelveket, de azért nem szükséges mániákusan ragaszkodni a tökéletes számokhoz. Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos idő után már garantáltan rá fogsz érezni arra, hogy mi a helyes mennyiség a kiváló minőségű jutalomfalatból, és mi az, amivel esetleg túlzásba esel. 

 

Miért kell odafigyelned a jutalomfalat mennyiségére?

 

Első indokként talán azt említenénk meg, hogy a macskáknál is népbetegség az elhízás, amely számos egyéb betegségre is fogékonnyá teszi őket. Mindezeknek a hatásait pedig a közérzetük is megszenvedi.

 

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a jutalomfalatok általában nem teljes értékűek. Bár lehet, hogy finomak, és kis mennyiségben semmi baj nincsen velük, de garantáltan nem fogják biztosítani azokat a tápanyagokat, amelyekre szükség van a bársonytalpúak egészségnek megőrzésének érdekében.

 

Végül, de nem utolsósorban, a túl sok jutifalat csökkentheti a macska étvágyát, így teljes értékű eledelből kevesebbet fogyaszt majd. Abban az esetben pedig, ha a szervezetük nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, az szintén betegségek kialakulásához vezethet.

 

Mi a helyzet akkor, ha a macskád túlsúlyos?

 

Ez egy eléggé kényes kérdés, ezért is fontos, hogy mielőtt bármibe is belevágnál, egyeztess az állatorvossal arról, hogy milyen formában lehet a kedvencedet diétára fogni úgy, hogy mindeközben az összes szükséges mikro- és makrotápanyaghoz hozzájusson. Érdemes azzal kapcsolatban is érdeklődnöd nála, hogy pontosan milyen jutalomfalatok adhatók. 

 

A webáruházunk macska jutalomfalat kínálata

 

A webáruházunk kínálatából látható, hogy a minőségi állateleségeket gyártó cégek manapság már a jutalomfalatokat is számos különböző ízváltozatban és más-más formákban (kocka, gömb, rúd, pálcika stb.) készítik. Sőt, olyan speciális típusok is elérhetőek, amelyek révén megelőzhető a szőrlabdaképződés. Ilyen például a Trixie Malt'n' Grass Anti-Hairball Paste malátával készült kiegészítő eleség.

 

Fusd át bőséges választékunkat, és szerezd be a legmegfelelőbb jutifalatot, hogy bundás pajtásod kedvében járhass!

 

Ha netán mégsem tudnál dönteni, fordulj hozzánk bizalommal az elérhetőségeink egyikén! Igyekszünk mihamarabb válaszolni, és ellátni a szükséges tanácsokkal, hogy jó döntést hozhass.

simplepay_hu_v2