Blog

A jutalomfalatból a kutyáknak is megárt a sok

2024.06.17 10:03

A jutalomfalatból a kutyáknak is megárt a sok

 

A jutalomfalatból a kutyáknak mennyi adható? – amióta a gazdik többsége elkezdett tudatosabban hozzáállni a kedvence táplálásához, és egyre inkább tisztába kerülni az elhízás következményeivel kapcsolatban, ez a kérdés számtalanszor felmerül.

 

Biztosan te is olvastál már korábban a 10%-os szabályról, ami ilyenkor alkalmazandó, arról viszont már kevés cikkben esik szó, hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai bejegyzésünkben ennek járunk utána. 

 

Vágjunk is bele!

 

Ahhoz, hogy meg tudd határozni a kutyád számára ideális jutalomfalat mennyiségét, a kalóriaértéket kell leginkább figyelembe venned. Nézd meg az eledele csomagolásának hátulját, amelyen nagy valószínűséggel fel van tüntetve, hogy a kutya súlya alapján hány grammot kell adnod neki, és ebben összesen hány kalória található!

 

Ebből az adatból már gyerekjáték lesz kimatekozni az ideális mennyiséget. Tegyük fel mondjuk, hogy a gyártó utasítása szerint az adott eledelből 4 adagot kell az ebnek adnod, és ez összesen 1500 kalória. Annyi jutalomfalatot adhatsz tehát, amely 150 kalóriát tartalmaz, és ez nem az eledel eredeti mennyiségén felül értendő, hanem vele együtt.

 

Ha netán a kedvencedet házilag etetnéd, ami kifejezetten a számára készült eledelt jelenti, és megfelelő arányban és formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat, akkor használj nyugodtan kalóriatáblázatot! Ezt pedig vesd össze a nap végén a jutifalis csomagoláson látható kalóriaadatokkal, hogy lásd, jelenleg hogy álltok, és szükséges lesz-e finomhangolásra ezen a területen.

 

Milyen összetételű jutalomfalatot érdemes választani a kutyáknak?

 

A jutalomfalat esetében nemcsak a mennyiségre, hanem az összetételre is oda kell figyelned. Olyat kell választanod, amely megfelel a kutyád speciális igényeinek. 

 

Ha például túlsúlyos vagy hízásra hajlamos, akkor válassz számára egy alacsonyabb zsírtartalmú, ha pedig emésztési problémákkal küzd vagy allergiás, akkor hipoallergén nasit. Az utóbbi esetben különösen ügyelned kell az összetétel ellenőrzésére, mivel egy speciális allergia esetében egy nemkívánatos összetevő már kis adagban is okozhat kellemetlenséget. 

 

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az idős korban lévő kutyáknak már nehezebben megy a rágás, nekik egy puhább, könnyebben rágható finomságot kell választani, mint amilyen például a webáruházunk kínálatában is kapható, ízletes csirkehússal készült Pedigree Tasty Bites Chewy Cubes.

 

A jutalomfalat kutyáknak történő kiválasztását a jutalmazás alkalma is befolyásolja

 

Ha otthon vagy séta közben szeretnéd megjutalmazni az ebet a helyes viselkedéséért, akkor jöhet egy olyan ropogtatnivaló, amit el tud rágni a kutya, a tréningezéshez viszont egy könnyen adagolható, apró szemű falatot célszerű választani, hogy ne essen ki a ritmusból.

 

Ami pedig a fogtisztító, szárított rágcsákat illeti, ezekből mindenképpen csak akkor adj a kedvencednek, ha otthon, nyugodt környezetben vagytok. De azért ilyenkor is végeztess vele pár feladatot, például ültesd le, vagy mondd neki, hogy menjen a helyére!

 

Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget!

 

Nem feltétlenül kell mániákusan ragaszkodni a fentebb említett dolgokhoz. Addig ameddig az állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával nincsen baj az eb súlyával, nyugodtan eltérhetsz kicsit a számoktól. 

 

De ha mindenképpen szeretnéd tartani hozzájuk magadat, viszont bizonytalan vagy egyes dolgokat illetően, akkor kérd ki inkább az állatorvos véleményét! Vagy akár hozzánk is fordulhatsz a megadott elérhetőségeink egyikén. Igyekszünk mihamarabb és minél részletesebben válaszolni.





simplepay_hu_v2