Blog

Kullancs a macskában: így távolítsd el helyesen!

2024.05.30 09:13
Kullancs a macskában: így távolítsd el helyesen!

Kullancs a macskában: így távolítsd el helyesen!

 

A kullancs a macskában elég ijesztő látvány tud lenni egyes gazdik számára, ezért is gondoltunk arra, hogy a mai bejegyzésünkben részletesen átbeszéljük, hogyan is kell megfelelően eltávolítani.

 

Ejtsünk pár szót arról, hogy miért is kell a vérszívót minél előbb eltávolítani!

 

A kullancs egy rendkívül kellemetlen parazita, amelynek a csípése által veszélyes kórokozók is bejuthatnak a macska szervezetébe. Ezek pedig lázat, étvágytalanságot, a nyirokcsomók duzzanatát, és ezzel járó kimerültséget okozhatják. Továbbá felléphet még hasmenés, hányás, akut veseelégtelenség, légzési nehézség és különböző neurológiai tünetek is.

 

A leggyakoribb fertőző betegségek közé a Lyme-kór, az anaplazmózis és a babézia tartozik. Persze azt hozzá kell tenni, hogy a kutyákkal ellentétben a bársonytalpúak sokkal ritkábban fertőződnek meg, mindazonáltal minden kullancscsípés alkalmával fennáll a veszély, így a rendszeres ellenőrzés kötelező.

 

Naponta egyszer ellenőrizni kell a kedvenced bundáját

 

Ilyenkor az állat egész testét górcső alá kell venned, de különösen azokat a szőrrel kevésbé borított helyeket, amelyet a kullancsok kifejezetten kedvelnek. Ide tartozik például a fej, a nyak, a fülek, a has és a belső comb területe.

 

Kullancs a macskában: az eltávolítás menete

 

Abban az esetben, ha netán a cicád egy vérszívóval térne haza a csavargásból, akkor fogd meg azonnal a kullancscsipeszt vagy a kullancshorgot, helyezd a macska bőrén olyan közel a kullancshoz, amennyire csak lehetséges, és fogd meg vele a fejét! 

 

Közben azért arra nem árt odafigyelni, hogy nehogy összenyomd a testét. Bár tudjuk, hogy ez egy pár milliméteres méretű vérszívó esetében nem a legegyszerűbb. Ha viszont már megszívta magát, akkor könnyebb a dolgod. 

 

Végül húzd ki egy lassú, egyenletes és egyenes mozdulattal, és gondosan semmisítsd meg, nehogy az következő áldozatra leljen! 

 

A következő napokban se feledkezz meg a csípésről!

 

Miután kiszedted a kullancsot, pár napig mindenképpen meg kell figyelned a csípés helyét. Ha azt látod, hogy az bepirosodik, és a macskád lázassá vagy étvágytalanná vált, az betegségre utalhat. Ebben az esetben irány egyből az állatorvos!

 

Jobb félni, mint megijedni 

 

Biztosan számodra is ismerős ez a mondás, amely a macskákban lévő kullancsokra különösen érvényes. Ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni a külső élősködők elleni védelem fontosságát, amelyhez a webáruházunk élősködők kategóriájában különböző készítményeket találhatsz. 

 

A vásárlóink körében a legnépszerűbbek egyértelműen a spot-onok, amelyeket a macska lapockacsontjára kell felvinni, majd azt eloszlatni az állat egész testén. A hatóidő termékenként eltérhet, de általában 4-12 hét, ezért az alkalmazásukat többször is meg kell ismételni. 

 

Ezekkel a termékekkel egyébként korábban már foglalkoztunk a blogunkban, legutoljára például május elején. Ha szeretnél elmélyedni a témában, akkor mindenképpen olvasd el a spot-on készítményekről szóló bejegyzésünket.

 

Aztán ott vannak még a nyakörvek is, amelyek folyamatosan bocsátják ki hatóanyagaikat, és így tartják távol a kullancsokat és az egyéb parazitákat, általában hosszabb időn keresztül. Mindazonáltal megvan az a hátulütőjük, hogy az állat fennakad miattuk valahol. Továbbá nem mindegyik bársonytalpú tudja elviselni magán.

 

Fordulj hozzánk bizalommal!

 

Ha bármilyen kérdésed felmerüne a használatukkal kapcsolatban, akkor keress minket elérhetőségeink egyikén!

simplepay_hu_v2